Αρθρίτιδα

canstockphoto7736156-min-768x748.jpg

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Με τον όρο αρθρίτιδα εννοούμε φλεγμονή μιας άρθρωσης, όπως για παράδειγμα το γόνατο, το ισχίο, ο ώμος, ο καρπός κλπ. Τα συμπτώματά της διαφέρουν σε βαρύτητα ανάλογα με την αιτιολογία, αλλά σε γενικές γραμμές, ο ασθενής παρατηρεί τα ακόλουθα:

  • πόνο
  • διόγκωση
  • θερμότητα/ ερυρθρότητα
  • μείωση κινητικότητας

Η αρθρίτιδα δρα βλαπτικά πάνω στον αρθρικό χόνδρο και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες πόνου και δυσλειτουργικότητας (disability) στην καθημερινή ορθοπαιδική πρακτική. Στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, σημασία έχει η έγκαιρη πρόληψη για τους λόγους που αναλύονται παρακάτω.

Aν πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή εκφύλιση και φθορά του αρθρικού χόνδρου, αυτή είναι η πιο συχνή πάθηση των αρθρώσεων και αφορά κατά βάση μεσήλικες γυναίκες ασθενείς. Εκτός όμως από τη φυσιολογική φθορά του χόνδρου που επέρχεται με τη γήρανση του πληθυσμού, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν επιβαρυντικό ρόλο, όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής και η παχυσαρκία, που σίγουρα θα πρέπει να τροποποιούνται για την αποτροπή της νόσου. Η οστεοαρθρίτιδα παρατηρείται κυρίως στις αρθρώσεις που στηρίζουν το βάρος του σώματος (ισχίο, γόνατο) και ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το ότι > 10% των ασθενών ≥ 60 ετών έχουν συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα γόνατος στις ΗΠΑ.

Η φθορά του αρθρικού χόνδρου μπορεί όμως να οφείλεται και σε σοβαρό τραυματισμό, π.χ. μετατραυματική αρθρίτιδα, ή σε αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοπάθειες), π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.ά. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Ειδικά στις ρευματοπάθειες, τα νεότερα φάρμακα έχουν βοηθήσει σημαντικά ώστε να μην παρατηρούνται πλέον οι εκτεταμένες καταστροφές αρθρώσεων που βλέπαμε στο παρελθόν.

Συμπερασματικά λοιπόν, ο προσδιορισμός του αιτίου της αρθρίτιδας καθορίζει και το είδος της θεραπείας. Η μείωση του σωματικού βάρους και η άσκηση είναι βασικά βήματα για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Στις άλλες όμως περιπτώσεις αρθρίτιδας χρειάζονται διαφορετικοί  θεραπευτικοί χειρισμοί (π.χ. οστεοτομίες ανακατεύθυνσης και τεχνικές διατήρησης της άρθρωσης σε μετατραυματική αρθρίτιδα, ανοσοτροποποιητικοί βιολογικοί παράγοντες σε συνεργασία με ρευματολόγο κλπ.).

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να συμβουλεύεται κανείς τον ορθοπαιδικό, ώστε να μπορεί να παρέμβει στα αρχικά στάδια και με απλές μεθόδους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα γόνατος, όπου η απώλεια σωματικού βάρους και η εφαρμογή κατάλληλου πέλματος στο υπόδημα, μπορεί να ανακουφίσει με απλά μέσα τον ασθενή και να καθυστερήσει την εξέλιξη της φθοράς για αρκετά χρόνια.

canstockphoto8575864-min-768x584.jpg

Σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρείται η άρθρωση του ασθενούς, ιδίως αν πρόκειται για μικρές ηλικίες. Παρόλα αυτά, όταν η βλάβη του αρθρικού χόνδρου είναι ανεπανόρθωτη και δεν μπορεί να διατηρηθεί η άρθρωση, τότε η μόνη λύση για την ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας είναι η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών με τα προσθετικά υλικά, όπως φαίνεται και στο διπλανό σχήμα από ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Σήμερα, οι ολικές αρθροπλαστικές γίνονται με σύγχρονες τεχνικές και πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (Fast-Track Arthroplasty), που επιτρέπουν αποκατάσταση της άρθρωσης με μοντέρνα υλικά, ασφαλέστερη κινητοποίηση των ασθενών και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλη μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό επιδρά καθοριστικά στον ψυχισμό των ασθενών, οι οποίοι νιώθουν ότι μπορούν να γίνουν γρήγορα καλά και να επανέλθουν ταχύτερα στις προ του χειρουργείου ασχολίες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *